Want ja… hoe leer je loslaten als ondernemer? Hoe kun je erop leren vertrouwen dat als je iemand inhuurt hij of zij het net zo goed doet (of nog beter) dan jijzelf?
Je onderneemt al een tijd, en doet eigenlijk altijd alles alleen. Je merkt wel dat je je steeds meer irriteert aan die klusjes. Je weet wel, die relatief kleine klusjes die heel veel tijd kosten onderaan de streep. Veel tijd gaat op aan ‘brandjes blussen’. Je houdt steeds minder tijd over voor dat wat je echt leuk vindt om te doen. En het allerbelangrijkst: je hebt steeds minder tijd voor waar jij echt een ster in bent. Dat moet anders toch?
Maar waarom huur je dan niet iemand in?
Het is vast al vaker door je hoofd gegaan om dingen te gaan uitbesteden. Maar wat dan?! Want jij bent wel van mening dat je eigenlijk alles ook wel zelf kan (en ook vooral zelf moet doen). In elk geval heb je de afgelopen jaren zo gepionierd en zelf dingen geleerd dat je inderdaad heel veel zelf kan. Er is ook heel veel tijd verloren gegaan aan het leren van skills die je helemaal niet dagelijks gebruikt… om nog maar te zwijgen over de tijd die je hebt gestoken in dingen waar je uiteindelijk weinig mee doet, en wat je allemaal in die tijd had kunnen doen.
Maar waarom huur je dan niet iemand in? I know. Het zijn meerdere stemmetjes. “Niet zo zeuren en ingewikkeld doen, je kan het ook zelf, dus waarom uitbesteden?” Je gunt jezelf eigenlijk puur de ‘luxe of noodzaak’ er niet van. Eigenlijk – heel stiekem – denk je nog steeds dat je alles het beste zelf kan… (ook al weet je dat dat echt niet altijd zo is en dat weet je ook wel).
Je mag het zelf bepalen hoor
Je hebt toch ergens wel met jezelf afgesproken dat het nu echt tijd is om werk uit handen te geven. Maar welke gedachtes spelen er nog steeds door je hoofd? Misschien denk je dat je bepaalde taken toch beter zelf kunt doen. Of misschien focus je op de verkeerde dingen: zoals het idee dat zelf een mailtje sturen iets is wat je per se moet blijven doen, omdat het makkelijk of snel is. Of dat alleen jij de facturen kunt betalen, want toch wel erg persoonlijk of privé.
Er is misschien in jouw netwerk met andere ondernemers een ‘dat zou je moeten uitbesteden’ cultuur ontstaan. En hoewel je niet alles klakkeloos hoeft over te nemen, is het wel belangrijk om te realiseren dat je zelf mag bepalen WAT je uitbesteedt. Je bent en blijft de baas. No worries.
Saboteer jij stiekem je eigen groei?
Er zijn altijd mensen die taken die jij niet leuk vindt, of minder goed kunt, beter en sneller kunnen uitvoeren. Misschien is jouw overtuiging wel dat je alles zelf moet doen? Dat is maar net het verhaal dat je jezelf vertelt. Maar kijk eens naar andere ondernemers: veel van hen besteden dingen uit. Daardoor hebben ze juist weer meer tijd voor de dingen die ze echt leuk vinden en waar ze goed in zijn.
Gun je jezelf die groei eigenlijk wel? Want door alles zelf te willen doen, saboteer je stiekem je eigen groei. Er zijn vast een hoop dingen die je beter kunt uitbesteden, en je bent niet alleen in die gedachte.
Vier eerste kleine stappen naar uitbesteden
- Begin klein: Probeer niet meteen je hele onderneming uit handen te geven. Begin met een enkele taak die je het minst leuk vindt of die veel tijd in beslag neemt. Dit kan iets simpels zijn zoals het beheren van je sociale media of het uitbesteden van administratieve taken. (Lees daarvoor ook blog‘ https://vaprofiel.nl/ik-wil-een-virtual-assistant-inhuren-maar-waar-begin-ik/
- Kies iemand met een specialisatie: Zoek iemand die gespecialiseerd is in een taak waar jij niet in wilt investeren qua tijd of energie. Bijvoorbeeld: als je niet van plan bent om expert te worden in e-mailmarketing, waarom zou je dan zoveel tijd besteden aan het leren van Canva, ActiveCampaign of een ander programma? Iemand die gespecialiseerd is in dat soort zaken kan het sneller en beter voor je regelen.
- Leer vertrouwen op anderen: Geef de persoon aan wie je een taak hebt uitbesteed de ruimte om hun werk te doen. Dit betekent dat je niet alleen taken overdraagt, maar ook het vertrouwen en de verantwoordelijkheid. Realiseer je dat een professional op zijn of haar vakgebied vaak een veel betere output kan leveren dan jij, simpelweg omdat dit hun focusgebied is.
- Een andere belangrijke stap om je bewust te worden van de waarde van uitbesteden, is het berekenen van je eigen uurtarief. Ga eens na hoeveel jouw tijd eigenlijk waard is. Stel jezelf de vraag: hoe lang ben je bezig met taken waar je niet goed in bent of die je simpelweg niet leuk vindt? Wanneer je hier een helder beeld van hebt, kun je het volgende doen: vermenigvuldig de tijd die je aan zulke taken besteedt met jouw uurtarief. Wat kost het je dan opgeteld? Niet alleen in financiële termen, maar ook in kostbare tijd die je anders zou kunnen besteden aan de dingen waar jij een ster in bent en waar je echt van geniet.
Bedenk bij bovenstaande stappen ook de frustratie en energie die deze taken je kosten. Tijd die je verliest aan zaken die je niet leuk vindt, is tijd die je nooit meer terugkrijgt. Stel je voor wat je zou kunnen bereiken als je die tijd en energie zou investeren in de kern van je bedrijf of in je persoonlijke groei. De werkelijke prijs van alles zelf willen doen, kan uiteindelijk veel hoger zijn dan de investering om taken uit te besteden aan iemand die er beter in is. Echt!
You’re a genius
Dus, naast dat je meer ruimte creëert voor de dingen die je leuk vindt, bespaar je jezelf ook de stress en frustratie die gepaard gaat met taken die niet in jouw zone-of-genius liggen.
Het resultaat? Meer voldoening, meer productiviteit en uiteindelijk ook meer winst, zowel financieel als emotioneel.
Durf de controle los te laten en besef dat uitbesteden je juist kan helpen om te groeien, zowel persoonlijk als professioneel. Het zal je uiteindelijk meer tijd en energie opleveren voor de dingen waar jij echt goed in bent en gelukkig van wordt.
Zie de eerste stap dan ook als ‘ leergeld’. De eerste keer is het misschien moeilijk om iets uit handen te geven maar ook jij wordt daar steeds beter in, en je bouwt zo beetje bij beetje aan je eigen dreamteam!
Twijfel je nog??
Doe dan deze test, dan weet je gelijk of je echt toe bent aan een VA !